Начало » FAQ » Какви са основните причини за посочените признаци на стареене?
Какви са основните причини за посочените признаци на стареене?
Изтъняваща кожа
Главната причина за това е намаляването на колагена в кожата. Това е следствие от намаленото производството на колагена, дезорганизацията на колагеновите фибри и повишеното му разрушаване, повлияно от загубата на ензими. На по-късен етап следва и загуба на мастна тъкан, което допринася за увисването на кожата.
 
Тъмна кожа без блясък
За този тип кожа има различни причини. Основният виновник са натрупването на мъртви клетки по повърхността на кожата, лоша и неправилна грижа за кожата, слаба циркулация (резултат от което е липсата на хранителни вещества и кислород за кожата), пушенето, излагане на замърсяване и в дългосрочен план – излагане на слънце.
 
Суха кожа
Важно е да се направи разлика между суха кожа (причинена от липсата на липиди в кожата) и дехидратацията (причинена от липса на вода в кожата). В повечето случаи сухата кожа се обуславя от индивидуалния тип кожа. Дехидратацията може да засегне всеки тип кожа, при всяка възраст, и обикновено е състояние на кожата (причинено от факторите на околната среда – слънце, замърсяване, начин на живот, пушене и прекомерна употреба на алкохол).
 
Фини линии и бръчки
Изследвания потвърждават, че 80% от стареенето на кожата се дължи на факторите на околната среда, като слънце, замърсяване и т.н. По същество, ние трябва да се справим с вторичните продукти от увреждането на колагена и слабата имунна защита на кожата. Мимическите линии и бръчките (по челото, около устата и очите) са резултат от износване, за което причината е естествения биологичен ритъм на нашият организъм.
 
Увисване
Като допълнение към намаляване синтеза на колаген, увисването е следствие от намаляващия подкожен мастен слой в кожата. Освен това друга, по-малко позната причина за това е намаляване на силата на сцеплението между дермиса и епидермиса (позната като дермо - епидермална връзка).
 
Кафяви петна
Появата им е свързана най-вече с прекомерното излагане на слънце. Различни по вид и наименование, те са резултат от слънцето. За тях допринасят още хормоналните промени, особено по време на бременност – проблемът с кафявите петна засяга до 50% от бременните жени.
 
Skin Doctors
Skin Doctors
 

Потребителски вход